Geographical coordinates:

North - 44° 16' 56,7"   East - 20°8' 20,20"

Geographical location & Original name:  Europe, Srbija,Gornji Mušić 

И   МОЈЕ   ЈЕ   СЕЛО   ГЛОБАЛНО   !

ИМА ЛИ НАДЕ ЗА НАШЕ СЕЛО ?

 

Абар

Села у Србији на ивици су демографског и економског суноврата, а ситуација је гора него пре пола века. Испразниће се 1.000 села, а милион хектара земље  необрађено.
Од села су сви дигли руке - слажу се пољопривредници, али и стручњаци и агроекономисти. Пољопривреда је интересантна када се постижу добри извозни резултати, али када пољопривредницима треба обезбедити сигурност у раду и солидне откупне цене, а такође и комуналну инфраструктуру какву имају градови, село бива заборављено.
Највећи број насеља ван градова нема ни најосновнију инфраструктуру. На готово милион хектара ораница једина култура која расте јесте коров, а за свега неколико година испразниће се чак 1.000 села. Србији прети реална опасност да држава, када се после вишедеценијских најава коначно „окрене 
селу“, тамо не затекне никога.НАШ ПРИМЕР СЕЛА БЕЗ ПРОДАВНИЦЕ

 
Истраживање на тему квалитета живота у селима које је за потребе Уједињених нација направљено у Србији показало је да више од половине насеља у Србији нема дом здравља нити амбуланту. Од 4.600 села у Србији у чак 73 одсто не постоји дом културе, нити библиотека. Пошту сањају мештани 2.000 села, док око 500 насеља нема везу са остатком света јавним превозом. 

Да је житељима највећег броја места  у Србији недоступна већина садржаја за иоле нормалнан живот, најбоље показује  податак да чак 400 насеља по основне производе морају на пут, јер у њиховом месту не постоји чак ни - продавница.  Да, у Горњем Мушићу нема ни вљане продавнице. Петина насеља, уз то, нема ни основну школу, а две трећине села нема ветеринарску амбуланту или биљну апотеку.
НИКО НЕЋЕ ДА СЕ УДА ЗА СЕЉАКА

Као један од најкрупнијих разлога за лошу демографску слику Србије узимају се миграције из села у градове. Одлазак младе, репродуктивне популације села је оставило у рукама стараца. Истраживања су показала да је из села у градове од педесетих година до данас прело око осам милиона људи, што је процес за који би било којој развијеној земљи било потребно најмање 150 година. 
Данас као да нема ниједне двојке илижене која бихтела да се уда за сељака. 

Од љубави се не живи ни на селу, осим можда у ТВ серијама.

Да би се у рурална подручја вратио живот, потребна је озбиљна решеност државе.
Да за то нема воље међу онима који воде државу и усмеравају њен развој, сматра Бранислав Гулан, члан Одбора за село САНУ. Он каже да је последњи час да се нешто предузме, али и да би криза и велика незапосленост у градовима могли да буду шанса за опустела села.

Наша општина

Време

Издвајамо

ЖИВОТИЊАРЕЊЕ

СЕОСКИ ТУРИЗАМ

РЕЦЕПТИ

E- ПИЈАЦА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО