СРБИЈА

Пријатељи

.

 

 

 

E TEATAR

 

Geographical coordinates:

North - 44° 16' 56,7"   East - 20°8' 20,20"

Geographical location & Original name:  Europe, Srbija,Gornji Mušić 

И   МОЈЕ   ЈЕ   СЕЛО   ГЛОБАЛНО   !

РЕЦЕПТИ ГОСТИЈУ

Наши драги гости доласком у Мала Маришта доносе и своје тајне, које некад чувају, а некад несебично поделе са нама.

Рада Николић из Добоја, улепшала нам је једну зиму самоиницијативним и незаборавним перфомансом прављења компота од крушака на Добојски начин.

Крушке смо појели, али сећање је остало. Ипак један њен други рецепт раширио се по целом селу и сви сада у срцу Шумадије и Колубаре са уживањем спремају БОСАНСКИ ЛОНАЦ ала Рада.

Хвала јој и чекамо нови.

БОСАНСКИ ЛОНАЦ ала Рада

Састојци
400 г свињетине,400-500 г јунетине
2-3 главице лука,4-5 чешња белог лука
со, бибер, мања главица свежег купуса, 2-3 кромпира, 2-3 шаргарепе, мањи корен целера с листом, корен першуна с листом,
1-2 свеже паприке (црвена, зелена, жута), један мањи патлиџан, мало бораније, мало пардајза из туршије, уље или маст, 500 мл белог вина, вода...
 
 
Иако је  изворно је реч о јелу из Босне , овај рецепт наше Раде постао омиљен у многим домаћинским кућама.  Комбинација је то меса и поврћа која се дуго и полагано кува, "тишти" на шпорету "Смедеревцу"..
За ово, изворно скромно, јело не постоји “прави рецепт” јер сви су прави. У лонац ће од меса сватко ставити оно што има и једе (јунетину, јагњетину, овчетину, свињетину) или га комбиновати, а поврће се бира  зависно о годишњем добу, уз незаобилазан купус.
 
Минимум зачина, готово да се и не стављају, допушта да у том дугом полаганом кувању, све обиље поврћа које сте ставили, а у комбинацији с месом, отпусти своје сокове и ароме и да јелу укус.

Наша општина

Време

Издвајамо

ЖИВОТИЊАРЕЊЕ

СЕОСКИ ТУРИЗАМ

РЕЦЕПТИ

E- ПИЈАЦА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО